Slavnostno odprtje drugega dela PV elektrarne na strehi OŠ Stična

Stična, 07.12.2011

Slavnostno odprtje drugega dela PV elektrarne na strehi OŠ Stična

V sredo, 07. 12. 2011, je potekala uradna otvoritev sončne elektrarne, ki se nahaja na strehi športne dvorane Osnovne šole Stična. Sončna elektrarna obratuje že od novembra 2011. Projekt je rezultat pobude dr. Simona Muhiča in plodnega sodelovanja Občine Ivančna Gorica, Osnovne šole Stična, Trima iz Trebnjega, podjetja EL-TEC Mulej in podjetja SimTec, Dr. Simon Muhič s.p.. Na otvoritvi prvega dela elektrarne v mesecu januarju je dr. Muhič podal pobudo za izgradnjo elektrarne še na preostalih strehah OŠ Stična in to se je v plodnem sodelovanju omenjenih partnerjev tudi realiziralo.

Slavnostna otvoritev drugega dela sončne elektrarne

Na strehi je bilo najprej nameščenih 912 fotonapetostnih modulov, s skupno močjo 191,5 kW (1431 m2), pri čemer je bila predvidena letna proizvodnja električne energije okoli 200.000 kWh, predvideno letno zmanjšanje emisij CO2 pa okoli 95 ton. V drugi fazi je bilo na streho nameščeno še 1054 fotonapetostnih modulov s skupno močjo 245,5 kW (1732 m2), pri čemer je predvidena letna proizvodnja okoli 260.000 kWh električne energije. Skupna moč elektrarne na strehi OŠ Stična je torej 437 kW (3136 m2), letno pa naj bi proizvedla okoli 460.000 kWh električne energije. To pomeni znižanje emisij CO2 za 213 ton/leto. Pri tem elektrarna vso proizvedeno električno energijo seveda oddaja direktno v omrežje in ni povezana z zasedenostjo objekta.

Če primerjamo še podatke rabe energije, ki smo jih dobili s strani šole in proizvodnjo: elektrarna na šoli proizvede malo manj kot trikrat več električne energije, kot jo letno rabi, če pa analiziramo še utekočinjeni naftni plin, ki se uporablja za ogrevanje in kuhanje, potem šola proizvede skoraj 70% energije, ki jo potrebuje za lastno delovanje. To je odličen rezultat in vzorčni primer dobre prakse javno-zasebnega partnerstva pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja in prehoda v nizkoogljično družbo. Še posebej pa nas veseli, da bo elektrarna pomagala socialno šibkim, saj se bo denar iz naslova najemnine površin streh stekal v šolski sklad.

Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo partnerjem v projektu za plodno sodelovanje!

S sončno elektrarno pridobljena energija in zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida:


O podjetju

Podjetje SIMUTEH, Dr. Simon Muhič s.p. je primarno usmerjeno v raziskave in razvoj z uporabo programske opreme TCFD® ter svetovanje pri učinkoviti rabi energije.

Povpraševanje

Potrebujete nasvet v zvezi z inženirsko programsko opremo, potrebujete numerične preračune, potrebujete nasvet glede učinkovite rabe energije oziroma energetsko svetovanje na področju URE in OVE? Pošljite nam povpraševanje in z veseljem vam bomo svetovali.

Oddaj povpraševanje...

Prijava

Kontakti

Za vsa morebitna vprašanja, nas lahko kontaktirate na naslednje načine:
info@simuteh.si
Tel: 0599 269 56
Stična 113 
1295 Ivančna Gorica